Királykategória: a marhaszegy

Királykategória: a marhaszegy
A barbecue királykategóriája a marhaszegy (brisket). Ez a hagyományosan kevésbé értékesnek számító, kemény, nem igazán vonzó húsdarab a BBQ-típusú sütések emblematikus alapanyaga, Texas állam nemzeti étele.

Felépítése és zsírszerkezete determinálja a lassú tűzön füstön sütésre. A brisket szinte egyetlen esélye, hogy emlékezetessé tegye magát a tányéron: az alacsony hőmérséklet és a tiszta füst. Amennyiben texasi tradíciók mentén készítjük, akkor kötelességünk fatüzeléses ofszet szmókerben sütnünk.

Amikor egyben kerül egy jószág szétbontásra, szükségessé válnak ételkészítési koncepciók a másod-harmadrangú húsrészekre is. A borjúszegy például a nagy francia klasszikus, a fehér borjúragu (blanquette de veau) eredeti alapanyaga. Ahhoz, hogy jól sikerüljön, 85-90°C-on párolják 8-10 órán át a felkockázott húst, és ezután dúsítják tejszínnel, gombával, gyöngyhagymával, így hozza ki magából a legtöbbet.

A szegy névvel illetett húsrész a marha mellkasi tájékán helyezkedik el, párosan, tehát jószágonként kettő vágható belőle. A Point rész a mellkasra feszül, míg a Flat rész már a bordákra húzódik. A két húsrész némileg különböző, a Point jellemzően vastagabb, valamivel lazább szerkezetű, zsírral jobban átszőtt, mint a rendkívül tömör és kevésbé zsíros Flat rész. A Point rész kisebb, és mennyiségileg kevesebb is, mint a Flat.

A teljes cikk a Nyarspolgár BBQ Blogon, kattints!

Tartalomhoz tartozó címkék: marhaszegy

Kapcsolódó termékek

Brisket Masterclass

80.000 Ft
Kívánságlistára teszem

BBQ Expedíció

6.290 Ft
Kívánságlistára teszem

Nyárspolgár BBQ Joker

2.490 Ft
Kívánságlistára teszem

Nyárspolgár® BBQ Regular Offset XS

990.000 Ft
Kívánságlistára teszem

Nyárspolgár® Junior (XXS) szekrényszmóker

599.900 Ft
Kívánságlistára teszem