Barbecue szarvasoldalas

Barbecue szarvasoldalas

A barbecue-zás műfajával történő ismerkedés során sokak számára felmerül a kérdés: milyen mértékben alkalmas a BBQ-technika a vadhúsok elkészítésére?

A soványabb és kötöttebb vadhús logikai oldalról közelítve nem igazán tűnik vonzónak lassan, füstön sütve. 

Némileg meglepő módon bizonyos vadhúsrészek mégis kiváló eredményeket hoznak a rácson. Következik az egyik valaha volt legnagyobb BBQ-élményünk bemutatása: szarvasoldalas sütése szmókerben!

Eddigi tapasztalataink a vadalapanyagokkal kapcsolatban: 

  • Vaddisznóoldalas és -lapocka kitűnő BBQ-alapanyag, amennyiben a nyúzásnál hagynak rajtuk kellő mennyiségű fedőzsírt. 
  • Szarvasoldalas: élményszámba megy, többször is próbáltuk, zsenge és ízes csemege. 

Az alapanyagot ehhez a sütéshez közvetlenül és frissen kaptuk vadász ismerőstől. Igazi kuriózum, hogy egy fiatal dámszarvas két oldalasával dolgozhattunk.

A szarvasoldalas meglehetősen kisméretű, a húsa sovány, és alig rendelkezik fedőzsírral, ezért némi kétkedéssel kezdtük meg vele a munkát.

Mivel eleve kevés húst tartalmazott az alapanyag, csínján bántunk a trimmeléssel. A formázás nem lett olyan elegáns, mint ahogy egy sertésoldalasnál az már-már követelmény. Abból indultunk ki, hogy minden falat számít majd a végeredménynél.

Az éppen csak megtrimmelt szarvasoldalast Nyárspolgár Francia rubbal fűszereztük. Ennek a keveréknek az a különlegessége, hogy nincsen benne paprika, egészen világos BBQ-rubról van szó. Szerepel benne viszont borókabogyó, ánizsmag, koriandermag, amelyek eleve harmonizálnak a vadhúsokkal.

A teljes cikk a Nyarspolgár BBQ Blogon, kattints!

Tartalomhoz tartozó címkék: szarvasoldalas

Kapcsolódó termékek

BBQ Pit Box® BFB RF-XXS szekrényszmóker

989.900 Ft
Kívánságlistára teszem

Nyárspolgár BBQ Francia stílusú

2.490 Ft
Kívánságlistára teszem

Nyárspolgár BBQ Vadász

4.490 Ft
Kívánságlistára teszem

Inkbird® Digitális Maghőmérő (IHT-1K)

14.600 Ft
Kívánságlistára teszem

Rufus Teague Tres Chiles

4.990 Ft
Kívánságlistára teszem